Sluit
0 Menu

Je bent hier: HomeNieuwsZonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak

Bij bouwmaterialenleverancier.nl ben je aan het juiste adres voor alles dat je nodig hebt voor je dak. Zoals ook in het assortiment goed is terug te zien, zijn er verschillende manieren om het dak te bedekken en hebben we zowel hellende als platte daken. Hieronder vind je de voor- en nadelen voor de verschillende typen daken wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen.

Zonnepanelen op een hellend dak

Dit is de meest voorkomende en tevens meest ideale situatie omdat de panelen dan ook automatisch al onder een bepaalde hoek ten opzichte van de zon staan. Hoe beter die hoek is, hoe hoger het rendement van de panelen. Vanwege de draaiing van de aarde beweegt de zon als het ware van het oosten naar het westen en staat hij daardoor het grootste deel van de dag ongeveer in het zuiden. De panelen moeten dus bij voorkeur aan de zuidelijke zijde van het dak geplaatst worden. Vervolgens zal afhankelijk van de positie van het dak de optimale hellingshoek berekend worden. Deze hoek ligt tussen de 15 en 55 graden. Maar als de panelen meer richting het oosten zullen staan dan ligt die hoek bijvoorbeeld tussen de 0 en 25 graden. De installateur zal dit berekenen en er voor zorgen dat de beste hoek wordt gekozen. De plaatsing zal doorgaans dan op de dakbedekking plaatsvinden waardoor bijvoorbeeld de dakpannen niet verwijderd hoeven te worden.

Plaatsing op een plat dak

De plaatsing op een plat dak is anders dan de plaatsing op een schuin dak omdat hier de zojuist genoemde hellingshoek gecreëerd moet worden. Hiervoor wordt een metalen frame geplaatst dat aan het dak wordt bevestigd. Daarbij wordt de constructie verzwaard met ballast om er zeker van te zijn dat de installatie bestand is tegen zware windstoten. Het is in deze situatie dus erg belangrijk dat het dak bestand is tegen het gewicht van de installatie. Dit geldt ook voor de installatie op een hellend dak, maar in sterkere mate voor een plat dak vanwege de extra constructie die nodig is. Deze extra constructie betekent overigens ook dat de kosten voor de installatie met zo’n €10,- per paneel zullen stijgen. Het voordeel van dit type installatie is dat men geheel vrij is in het kiezen van de optimale hoek ten opzichte van de zon.